Het Plasma4Agrifood-project onderzoekt de ontwikkeling van plasma-toepassingen voor duurzame voedselproductie. Door lucht en elektriciteit te combineren wordt een bliksem gesimuleerd wat resulteert in een plasma. De technologie biedt onder meer een alternatief voor traditionele kunstmest, chemische bestrijdingsmiddelen, kan dierlijke mest behandelen en worden ingezet voor luchtzuivering in stallen.
Plasma productie
In het Plasma4Agrifood project onderzoeken we de veelbelovende mogelijkheden van plasmatechnologie in de land- en tuinbouw en veehouderij. Met behulp van Plasma-Activated Water (PAW) en plasma geactiveerde lucht ontwikkelen, testen en valideren we vier belangrijke toepassingen:
Gewasbescherming met PAW: We gebruiken met plasma geactiveerd water om ziekteverwekkers en schadelijke micro-organismen op gewassen te bestrijden. Het plasmawater heeft antimicrobiële eigenschappen, verbeterd de gewasgezondheid en minimaliseert daardoor het gebruik van chemische pesticiden.
Stikstofbinding voor duurzame meststof: Met plasma kunnen we stikstof uit de omgevingslucht vastleggen en omzetten in een bruikbare meststof in de vorm van nitraat. Dit vermindert de afhankelijkheid van stikstofmeststoffen die met fossiele brandstoffen worden geproduceerd.
Verrijking van mest met plasma geactiveerde lucht: We passen plasma-geactiveerde lucht toe om mest te verrijken met extra stikstof in de vorm van nitraat. De aanzurende werking voorkomt ammoniakemissies en door de hygiëniserende werking van plasmatechnologie worden methaanemissies gestopt en geuroverlast gereduceerd. De opgewaardeerde meststof heeft een positieve impact op de gewasopbrengsten en draagt bij aan een duurzamer landbouwsysteem.
Stalluchtreiniging met PAW: Plasma geactiveerd water kan effectief ammoniak opnemen. Door PAW toe te passen in bijvoorbeeld luchtwassers bij varkensstallen kan de ammoniak en geuruitstoot worden gereduceerd. De desinfecterende werking van PAW kan er tevens voor zorgen dat minder ziekteverwekkers ontsnappen uit de stal.
Ons team van experts werkt nauw samen met eindgebruikers, onderzoeksinstituten en technologiebedrijven om deze toepassingen te optimaliseren en op grote schaal te implementeren. Samen streven we naar een duurzamere en efficiëntere landbouwsector.
Neem contact met ons op
Geïnteresseerd in ons werk op het gebied van Agrifood? Domeintrekker Suzanne Verboon praat je graag bij.