Nederland is al jaren koploper in de agrifoodsector. We hebben enorm veel kennis, een sterke samenwerkingsmentaliteit en een focus op duurzaamheid. De markt groeit nog steeds aanzienlijk, maar staat wel voor flinke uitdagingen. Om aan de top te blijven moeten we blijven innoveren.
De transitie naar handsfree
Naast steeds meer monden om te voeden heeft de sector te maken met arbeidstekorten, lage marges en een versnippering in de markt. Met slimme innovaties is het ook mogelijk om al tijdens het oogsten gelijk de kwaliteit te beoordelen. Daardoor kunnen we niet alleen met minder mensen sneller gewassen oogsten, maar ook ziektes en plagen vroeg herkennen en onderscheppen.
Samenwerking is de sleutel
We zijn hard aan het werk om de sector handsfree te maken door samen te werken met experts binnen deelgebieden zoals automatisering, robotisering en digitalisering. Zo zorgen we er bijvoorbeeld voor dat autonome landbouwmachines veilig en betrouwbaar kunnen werken door veiligheidssystemen, simulatieomgevingen op bedrijfsniveau en remote assistance verder te ontwikkelen. Daarnaast werken we aan slimme, vraaggestuurde productielijnen waarbij grondstoffen optimaal worden gebruikt en voedselverspilling zoveel mogelijk wordt tegengegaan.
Onze projecten
Binnen het Agrifood domein hebben we de projecten onderverdeeld in innovatiepakketten. Daarnaast zetten we in op het opzetten van een dynamisch ecosysteem.
Open teelt, veeteelt & Fruitteelt
Glastuinbouw
Voedselverwerking
Agenda
Geen items gevonden.
Suzanne Verboon
Suzanne heeft uitgebreide ervaring met innovatieve projecten en programma's, zowel nationaal als internationaal. Als Programmamanager Landbouw, Water en Voedsel bij FME zet ze haar passie voor deze sectoren in om oplossingen te versnellen.