Semiconductors

De volgende generatie chips

Semiconductors, of chips, zijn cruciaal voor zo’n beetje alle nieuwe elektronica. Je vindt ze in auto’s, telefoons, computers en zelfs koffiezetapparaten. De uitdaging is om chips steeds kleiner, krachtiger en efficiënter te maken. Daar zijn heel complexe systemen en machines voor nodig. En dat is precies waar wij ons mee bezig houden.

De uitdaging

Sneller, veiliger en duurzamer

De vraag naar betere semiconductors stijgt. En deze nieuwe generatie chips moet niet alleen sneller zijn, maar ook veiliger en duurzamer. We denken hierbij bijvoorbeeld aan fotonische chips, maar ook aan de integratie van chips heterogene systemen. Alvorens we deze chips en systemen kunnen gaan maken moeten we eerst de chips kunnen gaan produceren, testen en integreren. Daar zijn de grootste uitdagingen.

De aanpak

Verder bouwen op bestaande kennis

We zijn in Nederland al heel goed in het bouwen van chipmachines. Met NXTGEN Hightech kijken we verder: we werken aan de nieuwe generatie semiconductor apparatuur. Hiermee gaan we het mogelijk maken om nog complexere, efficiëntere en snellere types chips te realiseren. We kunnen deze chips straks ook efficiënter testen om verspilling tegen te gaan.

Als we eenmaal zover zijn, gaan we nog een stapje verder: we gaan die verschillende chips integreren in geavanceerde systemen, zogeheten packages. Deze “heterogene systemen” zijn echte gamechangers.

Onze projecten

Dit zijn de projecten die binnen het Semiconductors domein actief zijn:

  • Process optimization for high TRL & high MRL PLD

  • Next Generation High Tech System architectures

  • NXTGEN chip assembly equipment

  • (nano) Metrologie systemen

  • Deposition and printing for heterogeneous assembly

  • Metrologie Equipment voor Kritisch Opschalen van PIC Productie

  • Productie Equipment voor high volume PIC Productie

  • Ecosysteem project

Domeintrekker

Ivan Stojanovic

Ivan heeft brede ervaring in biofysica, semicon, fotonica en projectontwikkeling. Naast domeintrekker semicon bij NXTGEN Hightech is hij werkzaam bij ontwikkelingsmaatschappij Oost NL als business developer Fotonica, Semicon en Heterogene Systemen.

Let's connect

Meer weten over het Semiconductors domein binnen het NXTGEN Hightech-programma?
We komen graag in contact met je.