Semicon devices / Lithografische systemen

Semiconductoren en lithografische systemen vormen de ruggengraat van de moderne elektronica. Van computers tot mobiele telefoons en geavanceerde medische apparatuur. Lithografie is een cruciaal proces in de productie van semiconductoren die het mogelijk maakt om complexe circuits op nanoschaal te creëren. Hoe geavanceerder de techniek, des te krachtiger en energiezuinig apparaten worden. Deze technologieën zijn essentieel voor technologische vooruitgang en spelen een sleutelrol in tal van sectoren, waardoor ze van vitaal belang zijn voor de ontwikkeling van nieuwe elektronische apparaten en het ondersteunen van de digitale en duurzame transitie van onze samenleving.

De uitdaging

De Nederlandse semicon-industrie staat bekend om zijn voortrekkersrol in lithografische technologieën. Maar het staat voor uitdagingen: de verschuiving naar back-end processen, heterogene integratie en metrologie. De ontwikkeling van nieuwe technologieën zoals fotonica en geavanceerde sensorsystemen vereist een gezamenlijke aanpak binnen het ecosysteem. Om deze nieuwe uitdagingen te overwinnen en de concurrentiepositie te behouden, zijn innovatie in productieprocessen en het ontwikkelen van nieuwe tools noodzakelijk. Nederland's unieke combinatie van geavanceerde kennis in zowel traditionele als nieuwe semicon-gebieden speelt hierin een cruciale rol.

De aanpak

Door geavanceerde modellering, digital twins, en AI toe te passen, verbeteren we de productieprocessen en dragen we bij aan duurzamere productiemethoden. Er zijn verschillende aandachtsgebieden binnen deze technologieën. Zo verkennen we bijvoorbeeld mogelijkheden voor 3D nanofabricage en wide bandgap halfgeleiders. Verder wordt de nauwkeurigheid in metrologie verbeterd, wat essentieel is voor toepassingen in fotonica en biomedische technologie. Voor dit alles is het ontwikkelen en delen van kennis op het gebied van ontwerp, productie en strategie essentieel.

De impact

Innovaties in mechatronica en metrologie zullen semicon-apparatuur en lithografische systemen aanzienlijk verbeteren. Dit zorgt voor snellere, nauwkeurigere en kostenefficiëntere machines die de productiviteit verhogen. Deze vooruitgang versterkt Nederland's positie in de lithografiesector en opent deuren naar nieuwe technologieën zoals heterogene systemen. Deze stappen zullen niet alleen Nederland's technologische capaciteiten uitbreiden, maar ook economische groei en maatschappelijke vooruitgang stimuleren door de ondersteuning van duurzame en digitale innovaties.

Let's connect

Meer weten over Smart Industry binnen het NXTGEN Hightech-programma?
We komen graag in contact met je.