Cyber Physical Systems (CPS) / Robotica

Cyber Physical Systems (CPS) en robotica zijn slimme technologieën die computers en fysieke processen samenbrengen. Ze gebruiken sensoren en actuatoren om de wereld om ons heen te begrijpen en erop te reageren, zoals robots die zelfstandig kunnen werken in een kas of fabriek. Deze technologieën zijn belangrijk omdat ze helpen bij het efficiënter en duurzamer maken van onze productieprocessen, van het verbouwen van voedsel tot het maken van producten. Zo openen CPS en robotica nieuwe deuren voor hoe we werken en produceren.

De uitdaging

De ontwikkeling van CPS en robots staat voor uitdagingen zoals de complexiteit in de integratie van sensoren en actuatoren, en het verzekeren van betrouwbare prestaties in veranderlijke omgevingen. Doelen zoals autonomie, robuustheid en veerkracht vereisen een breed scala aan expertise. De samenwerking tussen verschillende disciplines is cruciaal om deze technologieën verder te ontwikkelen en toe te passen, waarbij de focus ligt op het overwinnen van onvoorspelbaarheid en het efficiënt hanteren van materialen.

De aanpak

De aanpak voor de uitdagingen in CPS en robotica combineert multidisciplinaire expertise met sectorspecifieke behoeften. Dit betekent dat we nauw samenwerken met kennisinstellingen en focussen we ons op het ontwikkelen van technologieën die direct inspelen op praktische vragen, zoals verbeterde autonomie, efficiëntere samenwerking tussen mens en machine, en het digitaliseren van productieprocessen en supply chains. Het doel is om flexibele, adaptieve productielijnen en geavanceerde kwaliteitscontroles te realiseren, gebruikmakend van zelflerende systemen en AI.

De impact

CPS en robotica hebben een brede impact op het verbeteren van duurzaamheid en productie-efficiëntie, vooral in de agrifood en composietsectoren. Deze technologieën dragen bij aan energiebesparing en het optimaliseren van productieprocessen door het gebruik van intelligente sensoren en autonome systemen. Ze ondersteunen ook betere besluitvorming en verminderen verspilling van natuurlijke hulpbronnen. Wetenschappelijk gezien stimuleren CPS en robotica innovatie door geavanceerde data-analyse, modellering, en machine learning. Dit draagt uiteindelijk bij aan een meer klimaat neutrale en circulaire economie.

Let's connect

Meer weten over Smart Industry binnen het NXTGEN Hightech-programma?
We komen graag in contact met je.