Optomechatronica

De Nederlandse hightech industrie is toonaangevend in optomechatronica, een essentiële technologie voor onder andere optische telecommunicatie, halfgeleiderproductie en astronomie-apparatuur. Door deze technologie verder te ontwikkelen kunnen we significante stappen zetten in onze digitale infrastructuur: het verbetert connectiviteit en dataveiligheid, en reduceert kosten door slim gebruik van optische dataoverdracht.

De uitdaging

Binnen het laser satcom domein zijn er enkele kernfactoren waar we aan werken: transmissiecapaciteit, veiligheid, betrouwbaarheid van de data-link, beschikbaarheid en minimale signaalvertraging. Deze aspecten brengen specifieke uitdagingen met zich mee binnen de optomechatronica, zoals het nauwkeurig richten van stralen, omgaan met atmosferische storingen, beperken van optische link verliezen en ruis, en het beheren van dynamisch netwerkverkeer. Daarnaast is er de noodzaak om lage kosten, gewicht, volume en energieverbruik te realiseren, terwijl ook compatibiliteit in extreme omstandigheden gewaarborgd moet zijn. Deze vereisten vormen de basis voor de ontwikkeling van robuuste, efficiënte optomechatronische oplossingen voor diverse toepassingsgebieden.

De aanpak

Het verder ontwikkelen van nieuwe optomechatronische systemen vereist een focus op functie-integratie, het toepassen van opkomende sleuteltechnologieën, en het ontwikkelen van geavanceerde optische technieken. Een belangrijk aspect is de samenwerking tussen onderzoekers om technologieën op systeemniveau te integreren en kennis breed te delen, inclusief het faciliteren van onderwijs en het delen van hardware-faciliteiten. Deze benadering bevordert innovatie binnen de technologie, met als doel significante vooruitgang in prestaties, efficiëntie en vermindering van volume en energieverbruik in diverse toepassingsgebieden.

De impact

Optomechatronica speelt een cruciale rol in het verkleinen en efficiënter maken van productiemachines, wetenschappelijke instrumenten, medische apparatuur en consumentenproducten. Het biedt hogere precisie zonder de noodzaak voor grotere, complexere systemen die meer materiaal en energie verbruiken. Deze technologie draagt daarmee bij aan de ontwikkeling van high tech systemen voor bijvoorbeeld geavanceerde communicatiesystemen en zeer snelle chips.

Let's connect

Meer weten over Smart Industry binnen het NXTGEN Hightech-programma?
We komen graag in contact met je.