Innovatie in voedselproductie zorgt voor flexibiliteit en efficiëntie
De vraag naar flexibele, klantgerichte voedseloplossingen groeit, terwijl traditionele productielijnen hier niet voldoende op inspelen. Ready to go (m)eat ontwikkelt een slimme en modulaire productielijn die efficiënt en vraaggestuurd kant-en-klare en ready-to-cook-maaltijden produceert met een proteïnecomponent (vlees of vegetarisch). Dankzij automatisering en innovatieve technologieën wordt deze productie niet alleen efficiënter, maar ook schaalbaarder, zonder een toename in arbeidskosten. Dit project draagt bij aan het agrifood-ecosysteem door kennisdeling, technologische vooruitgang en een duurzamer productieproces. Tegelijkertijd speelt het in op veranderingen in de arbeidsmarkt, waarbij de vraag naar laaggeschoold productiewerk afneemt en de behoefte aan kennisintensieve functies toeneemt.
Een modulaire en flexibele productielijn die inspeelt op consumentenvraag
De Use Case Ready to go (m)eat richt zich op de ontwikkeling van een modulaire productielijn die klantgerichte kant-en-klaar- of ready-to-cook-producten met een proteïnecomponent (vlees of vegetarisch) kan produceren. De dynamische vraag van consumenten en retailers wordt vertaald naar een slimme, omstelbare productielijn die met minimale arbeid de juiste producten op het juiste moment en met de juiste kwaliteit produceert. Dit betekent een trendbreuk met de huidige, weinig flexibele productielijnen.
‘We kunnen straks kant-en-klare maaltijden volledig flexibel en op maat produceren’
Toegevoegde waarde van de use case voor het ecosysteem
Binnen Agrifood willen we actief bijdragen aan de zichtbaarheid en profilering van onze sector. Dit project maakt niet alleen de innovaties binnen voedselverwerking beter zichtbaar, maar versterkt ook het ecosysteem door kennisdeling, bijvoorbeeld op het gebied van hygiënisch ontwerpen. Daarnaast speelt het project een rol in het aantrekken van nieuw talent. Door de groeiende automatisering en de inzet van slimme technologieën wordt de sector aantrekkelijker voor professionals met gespecialiseerde kennis en vaardigheden.
Deliverables van de use case
Ontwikkeling van een vraaggestuurde, modulaire productielijn voor klantgerichte maaltijden
Architectuur die flexibiliteit mogelijk maakt op hardware- en besturingsniveau, inclusief cloud- en app-integratie
Veilige en betrouwbare gegevensuitwisseling tussen gebruiker en producent
Innovaties op het gebied van sensoriek (kwaliteit van input en output), robots, actuatoren, blockchain, AI en waste-reductie
Meerwaarde voor human capital
Deze innovatie betekent een doorbraak in de automatisering van klantspecifieke voedselproductie, die nu nog grotendeels handmatig gebeurt. Door deze verschuiving wordt de behoefte aan laaggeschoolde productiewerkers verminderd, terwijl er juist meer vraag ontstaat naar kennisintensieve functies, zoals lijn- en shiftmanagers. Dit speelt in op de huidige arbeidsmarktuitdagingen en draagt bij aan de duurzame ontwikkeling van de sector.
Neem contact met ons op
Meer weten over dit project? Neem contact met ons op via onderstaand contactformulier en we praten je graag bij.