24 januari 2024 2 minuten Leestijd

NXTGEN Hightech draagt bij aan succesvolle eerste Nederlandse test met laser satellietcommunicatie

Onderzoekers van TNO zijn erin geslaagd om data van een satelliet naar een grondstation op aarde te versturen via zelfontwikkelde lasercommunicatietechnologie. Het is de eerste keer dat dit is gelukt met een Nederlands satellietinstrument. Ook NXTGEN Hightech heeft vanuit het Laser Satcom-domein een bijdrage geleverd aan het project. Domeintrekker Laser Satcom Erik Fritz: “We zijn enorm trots op wat we met dit project binnen korte tijd gerealiseerd hebben.”

Bijdrage NXTGEN Hightech

Het SmallCAT testinstrument werd vorig jaar gelanceerd aan boord van de Noorse satelliet Norsat-TD. Het instrument gebruikt nieuwe optische communicatietechnologie om vanaf satellieten informatie naar de aarde te verzenden. “Dit testinstrument is mede gerealiseerd vanuit het NXTGEN Hightech-programma. Dat hebben we binnen een sneltempo gedaan om onze technologie in de ruimte te demonstreren en nieuwe te testen. Binnen een van onze projecten focussen we specifiek op het ontwikkelen van nieuwe verbeterde protocollen”, vertelt Fritz.

Direct beginnen met testen

De ontwikkeling van een satellietinstrument is meestal kostbaar en duurt lang. Toch is er met dit project binnen relatief korte tijd een oplossing gerealiseerd. Fritz: “Het mooie, maar ook het spannende aan het project is dat alles zo snel in elkaar is gezet. Op deze manier kunnen we relatief goedkoop onze technologie in de ruimte valideren en toekomstige klanten voor onze Nederlandse industriële partners overtuigen.”

Meer over laser satellietcommunicatie

Binnen het laser satcom-domein van NXTGEN Hightech-programma bouwen we verder aan een sterk Nederlands ecosysteem in high tech equipment voor onder andere de ruimte- en luchtvaart. De focus ligt hierbij op het verbinden van satellieten, vliegtuigen, schepen en grondapparatuur. Op deze manier kunnen we straks niet alleen veel sneller data versturen, maar ook veel veiliger.