9 december 2024 1,5 minuut Leestijd

Eerste geslaagde consortiumdag voor de fruitsector

De allereerste consortiumdag voor de fruitsector met internationale aspiraties heeft op 6 december 2024 plaatsgevonden in Proeftuin Randwijk en was een groot succes. Met een divers deelnemersveld, bestaande uit telers, tech-ontwikkelaars, onderzoekers en afgevaardigden van het ministerie van LVVN, werd precies de doelgroep bereikt die bij deze bijeenkomst centraal stond. De energie en interactie tijdens de dag lieten zien dat dit onderwerp leeft en dat de oprichting van een community rondom de fruitsector als waardevol wordt ervaren. Onder leiding van moderator Patricia Hoogervorst (NFO) werd een goed gevuld programma gepresenteerd, waarin zowel kennisdeling als interactie centraal stonden. 

De reden voor deze bijeenkomst

Deze dag markeerde een belangrijke eerste stap in het verbinden van de fruitsector via een nieuw consortium. Het doel is om een community te vormen waarin technologie, onderzoek en praktijk elkaar versterken om gezamenlijk vooruitgang te boeken. Het brede draagvlak onder de deelnemers bevestigde de behoefte aan een dergelijk platform. Deze bijeenkomst werd tevens gepositioneerd als de start van een internationale beweging die innovatie, samenwerking en technologie naar een hoger niveau tilt. 

Sprekers en projecten

Tijdens de bijeenkomst stonden drie grote projecten centraal: Next Fruit 4.0, NXTGEN Hightech: Handsfree Agrifood, en Orchard of the Future. Elk project werd gepresenteerd door een panel van projectleiders, onderzoekers, ondernemers en telers, wat een compleet beeld gaf van de samenwerkingspijlers binnen de sector. 

Next Fruit 4.0

Tijdens Next Fruit 4.0 stond de vraag centraal: Als er morgen een netwerk zou zijn van techbedrijven gericht op fruitteelt, welke opdracht zou jij dit netwerk als eerste meegeven? Patricia leidde de discussie, waarin Peter Frans de Jong (WUR, projectleider) een kernachtige toelichting gaf op de focus en behaalde successen van het project. Hij benadrukte het belang van het ondersteunen van early adopters. Pieter van Dalfsen (WUR) ging dieper in op de implementatie van precisiespuittechnologie en deed concrete aanbevelingen om kennis en praktijk beter op elkaar aan te laten sluiten. Charles van den Heuvel (Van Wamel) benadrukte het belang van de fruitteler: “Zet de teler centraal, zij moeten ermee aan de slag.” Peter Baars (fruitteler) deelde zijn praktijkervaringen en benadrukte dat telers overtuigd moeten worden van de voordelen: betere kwaliteit, uniforme teelt en hogere efficiëntie.

NXTGEN Hightech: Handsfree Agrifood

Bij NXTGEN Hightech werd de vraag gesteld: Wat kan een netwerk van techbedrijven gericht op fruitteelt bijdragen? Peter Schellekens (FME, projectleider) gaf inzicht in de nationale en internationale doelen van het project. Hij benadrukte het belang van ecosysteemontwikkeling en UC-overstijgende samenwerking, met als voorbeeld 'Boomgaard tot Bord'. Bas Boom (OnePlanet) sprak over de rol van sensortechnologieën, zoals de Treescout, en hoe Nederlandse telers essentieel zijn voor kennisontwikkeling en veredeling. Bert Rijk (Aurea Imaging) liet zien hoe NXTGEN heeft bijgedragen aan de mogelijkheden van de Treescout en benadrukte de noodzaak van financiële ruimte voor early adopters. Fruitteler Frans Rijk deelde hoe hij deze technologie toepast in zijn bedrijf en benadrukte het belang van elkaars kennis en netwerk benutten.

Orchard of the Future (OotF)

In het project Orchard of the Future werd stilgestaan bij internationale samenwerking en de vraag: Wat kan een netwerk van techbedrijven bijdragen aan de fruitteelt? Peter Frans de Jong (WUR) lichtte de samenwerking met Washington State University toe en benadrukte het belang van kennisdeling en bedrijfsbezoeken. Han Smits (Munckhof) vertelde hoe deze samenwerking zijn bedrijf vooruit heeft geholpen en onderstreepte dat netwerkvorming door ondernemers zelf moet worden gedaan, met lessen uit andere sectoren. Fruitteler Berend Jan van Westreenen sprak over het belang van internationale samenwerking en het vergroten van een netwerk van telers. Hij pleitte voor meer succesverhalen en het gezamenlijke streven naar winstgevendheid.

Bereikte stappen

De dag heeft veel waardevolle input opgeleverd, zowel inhoudelijk als in de interactie tussen deelnemers. Tijdens pauzes werden ideeën uitgewisseld en stellingen bediscussieerd, wat leidde tot nieuwe inzichten en connecties. Dit bevestigt dat de visie van het consortium aansluit bij de behoeften van de sector. Kritische feedback wordt meegenomen, maar de dag gaf een sterk positief gevoel over de richting die is ingeslagen. 

Handsfree Agrifood als motor voor een toekomstbestendige fruitteelt

Het programma NXTGEN Hightech speelt een cruciale rol in het bouwen aan een ecosysteem waarin technologische innovatie, praktijktoepassingen en onderzoek elkaar versterken. Door projecten zoals Handsfree Agrifood te ondersteunen, verbindt het programma verschillende spelers in de sector, verbreedt het de mogelijkheden voor samenwerking en versnelt het de ontwikkeling van innovatieve oplossingen naar praktische toepassingen. Deze consortiumdag liet zien hoe NXTGEN Hightech de doelen van het fruitconsortium ondersteunt in het werken aan een toekomstbestendige en duurzame fruitsector met een sterke focus op internationale samenwerking. Het evenement vormde een belangrijke stap in het activeren van de community, het versterken van onderlinge verbindingen en het leggen van een solide basis voor verdere internationale groei. 

Conclusie

De eerste fruit consortiumdag heeft zijn doel bereikt: informeren, inspireren en verbinden. De interactieve opzet zorgde voor betrokkenheid en de demonstraties van robotica-technologieën brachten de toekomst van precisielandbouw dichterbij. De enthousiaste reacties van deelnemers onderstrepen de meerwaarde van deze bijeenkomst en geven energie om deze community verder vorm te geven. Op naar de volgende stappen! 

Fruitsector helpen versnellen?

Wil je als ondernemer, onderzoeker of teler bijdragen aan een toekomstbestendige fruitsector met internationale aspiraties? Neem dan contact op met Peter Schellekens